Tuesday, 5 June 2012

::Paku di dinding::

Assalamualaikum...
okeh,,ira rse nk kongsi cerita nie...
harap2 fham la ye...


Ada seorang pemuda yang sangat pemarah. Dia tidak dapat mengawal kemarahannya walaupun ianya hanya satu masalah kecil sahaja. Pada suatu hari, bapanya telah menghadiahkannya dengan seguni paku.
“Untuk apakah paku-paku ini ayah?” tanya pemuda tersebut.
“Setiap kali kamu marah, kamu pakulah tembok batu di hadapan rumah kita ini, bagi melepaskan kemarahan mu” jawab ayahnya.
Pada hari yang pertama sahaja, pemuda itu telah memaku sebanyak 37 batang paku pada tembok batu tersebut. Selepas beberapa minggu, setelah dia dapat mengurangkan kemarahannya, jumlah paku yang digunakan juga berkurangan.
Dia mendapati, adalah lebih mudah mengawal kemarahannya dari memukul paku menembusi tembok batu tersebut. Akhirnya tibalah pada suatu hari, dimana pemuda tersebut tidak marah, walau sekali pun.
Dia pun memberitahu ayahnya mengenai perkara tersebut dengan gembira. Bapanya mengucapkan tahniah dan menyuruh dia mencabut kembali paku itu satu persatu, pada setiap hari yang ia lalui tanpa kemarahan.
Hari berganti hari, dan akhirnya dia berjaya mencabut kesemua paku-paku tersebut. Pemuda tersebut lantas memberitahu perkara tersebut kepada bapanya dengan bangganya. Bapanya lantas memimpin tangannya ke tembok tersebut dan berkata :
“Kau telah melakukannya dengan baik, anakku, tetapi lihatlah kesan lubang-lubang di tembok batu tersebut, tembok itu tidak akan kelihatan sama lagi seperti sebelumnya. Bila kau menyatakan sesuatu atau melakukan sesuatu ketika marah, ianya akan meninggalkan kesan parut dan luka, sama seperti ini.
Kau boleh menikam seseorang dengan pisau dan membunuhnya. Tetapi ingatlah, tak kesah berapa kali kau memohon maaf dan menyesal atas perbuatam mu, namun lukanya masih tetap ada. Luka di hati adalah lebih pedih dari luka fizikal.”
 
 
 
 

5 comments:

 1. mendalam maksud cite nie..
  tetapi, bnar lah apa yg dikatakan..
  saya stuju sngt.. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. hehe..okeh..
   so,kalau mrh jgn lah bertindak mengikut perasaan ye syg...:-)

   Delete
 2. mmg xikut prasaan pun..syg tu yg ikut prasaan an..
  abg sbar je tau..hehe :)

  ReplyDelete
 3. Execellent article
  Lovely
  So much useful and reliable
  See this-http://freeprintablecalendar123.com/2016/09/01/august-2017-islamic-calendar-templates/ and
  http://freeprintablecalendar123.com/2016/09/01/september-2017-printable-calendars-blank-templates/
  You may need this
  Thank You!

  ReplyDelete